Wprowadzenie do Gemista
Gemista to tradycyjne greckie danie, które zazwyczaj składa się z nadziewanych warzyw, takich jak papryki, pomidory czy bakłażany. Ta wersja keto Gemista pozwala cieszyć się oryginalnym smakiem, jednocześnie przestrzegając diety ketogenicznej. Możesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym i zdrowym posiłkiem prosto z kuchni greckiej.
Składniki
- 4 duże papryki (czerwone lub zielone)
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie bakłażany
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, pokrojone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pokrojonych pomidorów (bez dodatku cukru)
- 80 g pestek słonecznika
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Odetnij wierzchy papryk i wydrąż je. Ustaw pokrywki na bok.
- Cukinie i bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zachowując go do nadzienia.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na złocisty kolor.
- Dodaj mieloną wołowinę. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie gotowe.
- Dodaj pokrojone pomidory, miąższ cukinii i bakłażana oraz pestki słonecznika.
- Dopraw mieszankę solą, pieprzem, cynamonem i oregano. Gotuj przez około 10 minut.
- Dodaj świeżą miętę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Wypełnij papryki oraz połówki cukinii i bakłażanów przygotowanym nadzieniem.
- Ułóż nadziewane warzywa w naczyniu żaroodpornym. Połóż na nie pokrywki od papryk.
- Polej warzywa resztką oliwy z oliwek.
- Piec przez około 1 godzinę, aż warzywa będą miękkie, a ich skórka lekko przyrumieniona.
- Podawaj na gorąco, najlepiej posypane świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Gemista w wersji keto to danie niskowęglowodanowe, bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki warzywom zapewni też sporą ilość błonnika oraz witamin i minerałów. Oto przybliżone wartości odżywcze na jedną porcję:
- Kalorie: 350-400 kcal
- Białko: 20-25 g
- Tłuszcze: 20-25 g
- Węglowodany netto: 7-10 g
Porady i modyfikacje
Aby uzyskać jak najlepszy smak i teksturę, wybierz dojrzałe, ale nie przejrzałe warzywa. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, np. mięsem mielonym z indyka lub wieprzowiną. Dodatek różnych ziół, takich jak tymianek czy bazylia, może również wzbogacić smak twojego dania.
Gemista można również przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy po upieczeniu schłodzić warzywa, zapakować je w folię aluminiową i zamrozić. Przed podaniem rozmroź w lodówce i podgrzej w piekarniku.
Podsumowanie
Gemista to doskonała propozycja na smaczne i zdrowe danie keto, które na pewno zachwyci Twoje podniebienie. Z jego korzeniami w greckiej tradycji kulinarinej, łączy w sobie bogaty smak i wartości odżywcze. Spróbuj tej przepysznej i kolorowej potrawy, a z pewnością docenisz nie tylko jej smak, ale i korzyści zdrowotne.