Ponieważ cierpisz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), warto, abyś zwracał uwagę na to, co jesz. Żywność nie wywołuje choroby, ale niektóre z nich mogą wywoływać zaostrzenia.
Jak można trzymać się z dala od tych czynników, ale jednocześnie dostarczać sobie potrzebnych składników odżywczych? Właśnie w tym przypadku plan diety może być bardzo pomocny.
Śledź to, co dobre i to, co złe
Nie ma jednej diety, która pomogłaby każdemu choremu na UC. Choroba może również zmieniać się w czasie, więc twój plan będzie musiał być elastyczny. Kluczem jest znalezienie tego, co działa na twoją korzyść.
Aby zachować porządek, prowadź dzienniczek żywieniowy. Używaj smartfona lub małego notatnika, aby zapisywać, co jesz i pijesz oraz jak się po tym czujesz, zarówno dobrze, jak i źle. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale pomoże Ci śledzić swój stan i dopracować plan diety.
Przygotowując posiłki, nie zapominaj, że dobrze zbilansowana dieta zawiera wystarczającą ilość białka, pełnych ziaren oraz świeżych owoców i warzyw.
Być może nie będziesz w stanie zjeść wszystkiego, co znajdziesz w sklepie spożywczym lub w menu restauracji, które lubisz. Postaraj się jednak skupić na tych, którymi możesz się cieszyć bez wywoływania objawów. Niektóre proste zmiany w przygotowaniu posiłków mogą ułatwić spożywanie niektórych pokarmów, np. gotowanie warzyw na parze lub przejście na niskotłuszczowy nabiał.
Niektórzy ludzie stosują co jakiś czas dietę niskoresztkową lub niskobłonnikową, dostarczając sobie około 10-15 gramów błonnika dziennie. To może pomóc Ci rzadziej chodzić do łazienki.
Należy uważać na produkty, które mogą sprawiać kłopoty w przypadku UC, takie jak
- Alkohol
- Kofeina
- Napoje gazowane
- Produkty mleczne, jeśli nie tolerujesz laktozy
- Suszona fasola, groch i rośliny strączkowe
- Suszone owoce
- Żywność zawierająca siarkę lub siarczany
- Żywność bogata w błonnik
- Mięso
- Orzechy i chrupiące masła orzechowe
- Popcorn
- Produkty zawierające sorbitol (guma do żucia bez cukru i cukierki)
- Surowe owoce i warzywa
- Cukier rafinowany
- Nasiona
- Pikantna żywność
Co jeszcze może pomóc?
Twój lekarz i dietetyk to świetne źródła pomocy, które pomogą Ci dowiedzieć się, jakie pokarmy są dla Ciebie najlepsze. Informuj ich na bieżąco o tym, jak się czujesz i co jesz. Mogą oni odpowiedzieć na twoje pytania i pomóc ci w uzyskaniu odpowiedniego odżywiania.
Jeśli nie możesz stosować zrównoważonej diety, być może będziesz musiał przyjmować suplementy, takie jak wapń, kwas foliowy i witamina B12. Zapytaj swojego lekarza, czy powinny one stanowić część Twojego planu żywieniowego.
Może się okazać, że lepiej jest spożywać mniejsze posiłki w ciągu dnia zamiast trzech dużych. Układając plan żywieniowy, warto pomyśleć o produktach, które można mieć przy sobie jako zdrowe przekąski.
Pokarmy, które mogą zwalczać WZJG (Wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
Niektóre badania wykazują, że pewne składniki odżywcze mogą pomóc w zwalczaniu podrażnień i obrzęków jelit spowodowanych przez WZJG. Naukowcy zbadali, w jaki sposób kwas linolowy (występujący w takich produktach jak orzechy włoskie, oliwa z oliwek, żółtka jaj i olej kokosowy) wpływa na osoby cierpiące na tę chorobę. Chociaż każdy potrzebuje tego „dobrego” tłuszczu, nie przesadzaj z jego ilością, ponieważ istnieją pewne dowody na to, że może on odgrywać rolę w stanach zapalnych, jeśli dostarczasz go zbyt dużo.
Inne badania pokazują, że kwas tłuszczowy omega-3 o nazwie EPA (kwas eikozapentaenowy) może zwalczać stan zapalny. Jest to kolejny „dobry” tłuszcz, który blokuje pewne substancje chemiczne w organizmie zwane leukotrienami. Olej rybny jest dobrym źródłem EPA. W niektórych badaniach, ludzie z UC zauważyli pewne korzyści, gdy przyjmowali duże dawki. Wiele osób nie lubiło jednak rybnego smaku. Istnieją również pewne dowody na to, że dodanie oleju rybiego do aminosalicylanów (leków zwanych 5-ASA) może być pomocne, ale nie jest to udowodnione. DHA jest innym omega-3 znalezionym w oleju rybnym, który może zwalczać stan zapalny i jest używany przez niektórych ludzi z UC.
Niektóre badania wykazują również, że jogurt zawierający zdrowe bakterie jelitowe, zwane probiotykami, łagodzi stan zapalny. Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób mogą one pomóc osobom z UC i podobnymi schorzeniami. Niektórzy uważają również, że dieta uboga w FODMAPs – rodzaj wysoko fermentujących węglowodanów występujących w mięsie, owocach, nabiale i wielu innych produktach spożywczych – może pomóc złagodzić objawy UC. Jednak dowody na to, że tak jest, są niejasne. A bez ścisłego monitorowania, każda dieta ograniczająca pewne pokarmy może prowadzić do złego odżywiania i innych problemów.